De gemiddelde focus van een persoon ligt nét onder die van een goudvis. En dat is een probleem, al helemaal als je actief bent in de e-learning industrie. In dit blog schrijf ik eLearning tips over hoe je een e-learning kan inrichten, zodat die de kijker aanspreekt en bijblijft.
PDF, Powerpoint of Video?
Forrester Research riep het al, werknemers zijn 75% meer geneigd om een video te kijken dan een artikeltje, email of blog te lezen.
Dat maakt visuele media zoals afbeeldingen en video, in combinatie met kwaliteitsaudio een van de belangrijkste wapens in je arsenaal. Het maakt je e-learning dus niet alleen aantrekkelijker, maar ook beter te herinneren.
Sterker nog, recente data van de SAVO Group toonde aan dat je kijkers gemiddeld na zes maanden 90% van je lesmateriaal is vergeten. Presentaties met audio en video, zijn daarentegen 83% effectiever.
Onderwijzen = boeien
Mooie cijfers. Maar nu komt de realiteit: met de meeste e-learnings is het net zo als met reclame op radio en televisie. De gemiddelde kijker zou op hetzelfde moment liever iets anders doen. Facebook checken… Koffie drinken… Zorg er dus voor dat je de aandacht pakt.
Mijn ervaring als voice-over is dat e-learnings meestal worden geschreven door de klant en niet door de producent van de e-learning. Dat maakte mij nieuwsgierig waarom.
Van meerdere opdrachtgevers kreeg ik te horen dat zij niet genoeg in het onderwerp zaten om de tekst te kunnen schrijven. Bij doorvragen merk je dat de budgetten van e-learnings vaak net iets te krap zijn om een tekstschrijver in te huren die wel in de materie zit.
Begrijpelijk, alleen zit je daardoor als kijker van de e-learning wel vaak te luisteren naar wollige schrijftaal geschreven door een welwillend persoon uit een organisatie die toevallig de opdracht kreeg te vertellen wat er op in zijn vakgebied, afdeling of bedrijventerrein allemaal gebeurt. Iemand die geen onderwijzer of trainer is, laat staan tekstschrijver van voice-overs. Dat is de dood van een e-learning. Hoe briljant iemand in zijn werk ook kan zijn, wil niet zeggen dat diegene kan onderwijzen.
Storytelling
Een goede e-learning gaat om geïnspireerd worden over een onderwerp en dat zo opgediend krijgen dat je als kijker in het verhaal wordt gezogen en niet los wil laten voordat je er alles van weet. Zorg er dus voor dat je een verhaal vertelt en dus met je kijker in gesprek gaat. Stel vragen, veel vragen, net als een leerkracht, trainer of spreker zou doen.
The effects of storytelling on the brain – afbeelding afkomstig van Onespot.
Een oplossing kan zijn dat je de klant of specialist weliswaar de tekst laat schrijven, maar vooraf afspreekt dat dat de briefing zal zijn voor wat daarna door een tekstschrijver tot een pakkende les moet worden geweven.
Een slimme tactiek van een onze klanten om er voor te zorgen dat zijn klanten achteraf niet in de definitieve tekst wijzigingen gaan aanbrengen en downgraden tot schrijftaal, is door de tekstschrijver en de klant samen aan tafel te zetten, waardoor de klant deel uitmaakt van het proces van schrijven en schrappen en zodoende begrijpt waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt.
Stel duidelijke doelen en verwachtingen
Je e-learners moeten vanaf de eerste minuut weten wat ze van je cursus gaan opsteken. Een lesplan helpt je kijkers met het meten van hun vooruitgang, en laat ze in staat om doelen te stellen, wat op zijn plek weer extra motiveert.
Het doel hier is om de deelnemers bij jouw e-learning te blijven betrekken, en zo hun aandacht vast te houden. Dus zorg dat ze een roadmap hebben waarmee dit mogelijk is. Die roadmap kan je in beeld laten zien maar vertel het ook: “In deze e-learning gaan we dit en dat doen en aan het einde van de e-learning weet je precies hoe het werkt.”
Met deze roadmap zorg je ervoor dat een grote les wordt opgedeeld in meerdere doelen, zoals het voltooien van een bepaald hoofdstuk. Zo kunnen je studenten al een deel van je cursus afstrepen, en dat voelt als een kleine overwinning die motivatie en werkethiek bevordert (Harvard Business Review).
Vertel met overtuiging
Ooit had ik de gelukkige omstandigheid om van een toptrainer uit de mediawereld training te krijgen in hoe je trainingen geeft. Dat is een van meest leerzame periodes geweest uit mijn carrière. Hoe vertel je mensen iets op een manier waardoor het blijft hangen? Daarin verschilt een e-learning weinig van een klassikaal gegeven les.
Herken je dat uit je schooltijd: sommige lessen absorbeerde je als een spons, terwijl andere vakken lastig wisten te boeien. Bij mij was wiskunde er eentje waar ik niet echt hoge ogen gooide. Tot in het jaar waarop een wat op leeftijd zijnde man voor de klas stond.
Ik zie het beeld nog zo voor me: twee dikke wenkbrauwen die bijna elkaar vast gegroeid waren en daaronder twee ogen die je leken te vertellen ‘luister naar mij’. De charismatische manier waarop deze man wiskunde onderwees maakte het dat je wilde luisteren (en ik eindelijk een keer voldoendes haalde voor wiskunde :)).
Zorg daarom dat je met een goede verteller werkt. Dat klinkt misschien logisch maar het lastige met e-learnings is dat ze vaak lang zijn en je als voice-over tot op zekere hoogte moet begrijpen waarover je praat.
- Welke woorden maken het dat iets duidelijk wordt
- Waar moet je net iets langzamer praten om begrijpelijk te zijn
- Op welke momenten richt je je tot de kijker
- Wat moet je juist net wat sneller weg lezen
- Hoe blijf je interessant klinken, ook na 1500 woorden
- Een vooral: hoe spreek je de dingen zo uit dat de kijker zich aangesproken voelt
Met andere woorden, werk met een voice-over die kan overtuigen en niet zomaar een stem omdat die drie tientjes goedkoper is.
Maak het interactief
Het is al lang bekend dat passief leren ineffectief is. Actief leren aan de andere kant, waarbij er bijvoorbeeld vragen tijdens het leren worden gesteld, stimuleert het brein. Zo wordt de creativiteit aangewakkerd en zal de les beter bijblijven.
Afbeelding afkomstig van Elearningsuperstars
Een greep uit de manieren om een elearning interactief te maken zijn:
- Maak gebruik van knoppen in je module en toets in hoeverre de kijker het allemaal begrijpt
- Begin, stimuleer en doe mee aan een actieve discussie tussen je e-learners
- Moedig actieve deelname aan door vragen te stellen
- Gebruik gamification en voeg een spelvorm toe in je module
Maak het relevant
Leren gaat makkelijker als je de lesstof kan plaatsen en toepassen in dagelijkse, praktische situaties. Dus storytelling is ontzettend belangrijk.
Storytelling zorgt ervoor dat je de emoties van je e-learner kan bereiken, in plaats van alleen met alleen logica je punt over te brengen. Zo kun je relatief droge content een interessante context geven, door bijvoorbeeld een karakter te belonen voor het gebruiken van de goede aanpak.
Combineer de krachten van zuivere audio, scherpe video, doordachte en aansprekende karakters en laat het pad dat de karakters doorlopen gelijk staan aan het leerproces van je studenten.
De combinatie van communicerende voice-overs en aangrijpende verhalen kunnen het leerproces van je kijker enorm verbeteren en uiteindelijk de leerdoelen beter overbrengen.
Conclusie
Vraag een goeie leerkracht of trainer hoe je mensen boeit en ze zullen grinnikend vertellen dat dat misschien wel het belangrijkste talent is wat een leerkracht moet hebben.
Als een e-learning niet weet te boeien, heb je het voor niks gedaan. Zorg daarom dat je werkt met een tekstschrijver die kan onderwijzen en een voice-over die kan boeien.
Heb je nog tips toe te voegen aan deze lijst? Laat het me weten in de comments!
Klaar om je e-learning naar een hoger niveau te tillen? Download onze whitepaper met tips over het maken van een effectieve e-learning cursus.