De stem zijn van het hoofdpersonage in een populair spel; opnemen op de meest bizarre plaatsen; live commentaar geven op een internationale beurs: De voice-overs van Voicebooking maken heel wat mee. De klant heeft altijd gelijk – verhalen van onze voice-overs geeft je een inkijkje in het leven van een voice-over (en misschien wel dat van jezelf). Deze keer met onze Vlaamse voice over Astrid. Lees je mee?
Stel jezelf snel voor; wie ben je en wat doe je?
Ik ben 15 jaar geleden begonnen als VJ bij TMF België, van een droomjob gesproken! Intussen ben ik al meer dan 10 jaar aan het werk als DJ bij radiozender MNM, ben ik host voor Sporza op Radio 1, maak ik zelf podcasts (o.a. Fichebak) en doe ik uiteenlopend VO-werk vanuit mijn thuisstudio.
Hoe ben je een voice-over acteur geworden?
Ik ben ooit begonnen als netstem voor MTV België. Dat deed ik in combinatie met mijn VJ-werk voor TMF, die beide deel uitmaakten van hetzelfde moederbedrijf. Toen dat wegviel, sprak een collega mij aan over Voicebooking. Zij waren op dat moment op zoek naar nieuwe vrouwelijke, Vlaamse stemmen. Incoming Astrid! Na een korte kennismaking en het installeren van de juiste setup, was ik vertrokken.
Wat vind je zo leuk aan je baan?
Het grote voordeel is dat ik me niet hoef te verplaatsen. Ik plan zelf in wanneer ik de opname doe en hoef geen rekening te houden met files of andere partijen. Ik doe het op mijn eigen ritme, al dan niet in jogging, ongeschminkt en met de babyfoon naast me. Door de chatfunctie op Voicebooking kan je ook veel sneller schakelen met de klant, wat het alleen maar makkelijker maakt voor iedereen.
Als je geen stemacteur was, wat zou je dan willen doen? En waarom?
Door mijn voorliefde voor sport (kijken naar, en er in op gaan, niet zo zeer het uitoefenen ?), denk ik dat ik dan misschien wel op zoek was gegaan naar een functie als woordvoerder of persverantwoordelijke voor één of andere topclub.
Of mijn grote plan B: een pannenkoekenbar openen in Antwerpen! Niets lekkerder dan een vers gebakken pannenkoek met suiker, en ijs, en slagroom, en appel, en…
Tegenwoordig gaat stemacteren op afstand. Wat is het verschil voor jou?
Zoals ik hierboven al aangaf vind ik het heerlijk werken zo. Het gebeurt nog geregeld dat ik word ingeschakeld om te gaan opnemen op locatie. Maar ik snap hoe langer hoe minder het nut hiervan in. Je bent zo veel tijd kwijt, en vaak werkt het ook simpelweg inefficiënt. Vaak sta je dan plots tegenover 3, 4 mensen; zoals de klant zelf, de technieker, en nog wat mensen met een ongetwijfeld belangrijke functie, die allemaal hun zegje willen doen, of dan plots de copy tijdens opname beginnen aan te passen. Om dan uiteindelijk toch voor de eerste take te kiezen. ?
Het kan handig zijn om elkaar face to face te zien, omdat het voor sommige projecten handig is voor regieaanwijzingen, maar meestal kan je dat ook remote oplossen met een live sessie.
Waarom heb je gekozen om deel uit te maken van Voicebooking? En wat vind je zo leuk aan Voicebooking?
Na een eerste kennismaking, intussen 6 jaar geleden, voelde ik meteen de hartelijkheid waarmee Voicebooking werkt. Ik werd en word nog steeds enorm goed bijgestaan door iedereen. Als ik met vragen zit over budgettering, of als een klant al eens durft moeilijk te doen, staan ze me onmiddellijk bij met duidelijk advies. Ook niet onbelangrijk: the Voicebooking platform werkt enorm handig! Je hebt meteen een duidelijk overzicht, kan snel je afwezigheden doorgeven en het ziet er ook gewoon mooi uit.
Welk project vond je het leukst/ben je het meest trots op, en waarom?
Het is heel moeilijk om uit die honderden opdrachten er 1 uit te kiezen. Het is ook allemaal zo uiteenlopend. Het zijn natuurlijk de ‘speciallekes’ die bijblijven. Zoals een covid-video inspreken voor de Vlaamse Overheid, of voor een Aziatisch popcultuur-festival de VO inspreken als een anime-girl. Dat zijn de opdrachten waarvoor je even uit je comfortzone moet treden of waarover je door andere mensen wordt aangesproken.
Wat was de meest gekke voice over job die je hebt gehad? Welke job was het leukst om te doen?
Toen ik nog niet zo lang bij Voicebooking zat, in 2018, kreeg ik plots de vraag of ik het zag zitten om als voice-actor te werken voor de The Fast and the Furious Live show in het Sportpaleis in Antwerpen. Ik kreeg hiervoor een rolletje toegewezen waarvoor ik in meerdere sessies de dubbing deed. Ik had nog nooit dubbing gedaan, en kwam er al snel achter dat het veel precisiewerk vergt, maar ook heel plezant en grappig is. Ik ben helaas niet kunnen gaan kijken naar de show zelf, want die werd last minute gecanceld. Mijn factuur werd gelukkig wél betaald!
Elke vakman/vrouw heeft zijn eigen speciale set talenten. Wat maakt jou tot de stemacteur die je bent?
Ik wil graag geloven dat mijn sterkte ligt in het feit dat ik een jonge, frisse stem heb die enthousiast overkomt. Maar ook niet té enthousiast, en met veel warmte. Daardoor ben ik multi-inzetbaar; zowel passend voor commercials, als voor corporate opdrachten om ietwat saaiere teksten toch leuk en interessant te laten overkomen.
Welk advies zou je je jongere stemacteur-zelf geven?
Probeer tijdens de opname altijd je rust te bewaren. Ook al vraagt de klant voor een enthousiaste tone of voice, wil dat niet zeggen dat je plots heel hoog en gehaast moet gaan spreken. Een typische valkuil. Hou je stem laag en warm, maar met een glimlach en je zal merken dat je veel helderder en frisser klinkt dat je misschien zou verwachten. En ohja: de klant heeft altijd gelijk.