MP3 en WAV zijn de twee belangrijkste audioformaten en beiden hebben voor- en nadelen. Maar als je niet goed weet welke jij het beste kunt gebruiken, loop je het risico om over te komen als een amateur die mindere geluidskwaliteit levert. Leer hier hoe jij het beste format kiest om je project te beschermen.
MP3 vs WAV voor voice-overs: Wat is de beste keuze?
MP3 en WAV zijn de twee audioformaten die het meest gebruikt worden door professionals. Laten we dus een kijkje nemen welke jij het beste kunt gebruiken, en wanneer. Onderweg leren we de belangrijkste eigenschappen van beide formats en de grootste verschillen tussen MP3 en WAV. Op die manier leer je niet alleen wanneer je welk format moet kiezen, maar ook waarom.
MP3 & WAV: verschillen
Er zijn veel verschillen tussen MP3 en WAV, maar de belangrijkste is dat MP3-bestanden ‘gecomprimeerd’ zijn en WAV-bestanden – je raadt het al – ‘ongecomprimeerd’.
Dat betekent dat MP3’s kleinere bestanden zijn (ongeveer een tiende van de grootte van het originele bestand). MP3’s zijn daarom gemakkelijk te versturen en laden snel op een webpagina, om maar twee voordelen van een klein bestand te noemen. Het grote nadeel is dat bij een gecomprimeerd bestand 90% van de originele audio verloren gaat! Een MP3 wordt beschouwd als een ‘lossy’ bestandstype.
WAV-bestanden zijn ongecomprimeerd. Dat betekent dat het bestand alle originele elementen van de audio bevat. WAV-bestanden zijn daarom ‘lossless’; er gaat niks van de originele audio verloren wanneer je een WAV maakt. WAV’s zijn meer accurate audiobestanden en hebben een objectief hogere kwaliteit. Maar het nadeel is dat het grote bestanden zijn, waardoor ze niet gemakkelijk zijn om mee te werken of om te verspreiden.
Het grootste verschil tussen MP3 en WAV is dus de bestandsgrootte en de bijbehorende geluidskwaliteit.
Verliezen WAV-bestanden kwaliteit?
Wanneer een WAV wordt gecodeerd wordt deze niet gecomprimeerd. Het bestand behoudt dus alle originele audio. Het is waar dat niet alle onderdelen van de audio kunnen worden waargenomen met het menselijk oor. Maar met kwaliteit als uitgangspunt is het beter om teveel data te hebben dan niet genoeg.
Een gemakkelijke vergelijking is twee versies van dezelfde foto. Eén is van hoge kwaliteit waarop je goed in kunt zoomen, de ander een korrelige, gepixelde versie van dezelfde afbeelding.
Wanneer je deze twee foto’s van een afstandje bekijkt, zul je het verschil nauwelijks zien. Maar hoe dichterbij je komt, hoe meer het begint op te vallen hoe korrelig de foto van lagere kwaliteit is. Die foto is de MP3. De andere foto, die scherp en levendig blijft zelfs wanneer van dichtbij bekeken, is de WAV.
Welke geeft hogere kwaliteit: WAV of MP3?
WAV geeft je hogere kwaliteit, dat is duidelijk. Maar er is een plek voor MP3. Met gecomprimeerde MP3-bestanden kun je heel veel content kwijt in een kleine ruimte. En omdat de bestanden kleiner zijn, kun je deze makkelijker versturen. En als je betaald voor hosting of opslagruimte, kunnen kleine bestanden vaak kostenbesparend zijn.
Een ander voordeel van MP3 is de compatibiliteit van het format. MP3’s werken goed op een wijd scala aan softwareplatformen. Maar als de vraag enkel is welke van de twee de beste kwaliteit levert, dan is het antwoord simpel: WAV.
Welk format is beter voor voice-overs: WAV of MP3?
Het antwoord op die vraag ligt er volledig aan waar je jouw voice-over voor wil gebruiken.
Als je met de bestanden aan de slag gaat, bijvoorbeeld met audiobewerking, gebruik dan ‘lossless’ WAV. Gebruik zolang als je kan het bestand met de hoogste geluidskwaliteit.
Pas als je klaar bent voor de output, is het tijd voor een keuze. MP3’s zijn het meest geschikt voor audities, demo’s en eigenlijk elke situatie waarin je jouw bestand verstuurd of deelt met anderen. Sterker nog, sommige audio engineers negeren zelfs audities en demo’s die niet verstuurd zijn als MP3-bestand, omdat deze verzender hoogstwaarschijnlijk geen professional is.
Maar – en dit is belangrijk – voor eindproducten en alles wat nog gemixt moet worden: altijd WAV. MP3’s zijn prima geschikt als opwarmertje, maar voor het main event kies je altijd WAV.
Waarom is WAV het beste audioformaat?
WAV is het beste format voor het publiceren van audio voor TV, film, radio… Alles waarbij de geluidskwaliteit belangrijk is. WAV is de gouden standaard.
En er is nog een reden waarom WAV het beste audioformaat is: het ongecomprimeerde WAV-bestand kan op een later moment altijd nog gecomprimeerd worden. Stel dat je een sample van een voice-over met je vrienden wil delen. Dan neem je je WAV-bestand van hoge kwaliteit, sla het op als MP3 en deel dat met je vrienden. Maar vergeet niet om je WAV-bestand te bewaren voor het eindproduct!
Zodra je je bestand hebt gecomprimeerd, kun je namelijk niet meer terug. Je kunt van een MP3 geen WAV meer maken; de originele kwaliteit is verloren.
MP3 vs WAV: De beslissing
En dat is hoe het zit. De ‘lossless’, ongecomprimeerde WAV-bestanden hebben de superieure geluidskwaliteit. En omdat je WAV altijd nog kan comprimeren naar een MP3, is WAV het format waarmee je het beste kunt werken. Dit is dan ook het beste audio formaat voor voice overs.
MP3 heeft natuurlijk zijn plek, maar het is een format waarbij gemak voor kwaliteit gaat. Daarom is het ongeschikt voor professionele audioproductie. Werk dus met WAV en gebruik MP3 alleen voor ruwe versies en om snel bestanden te delen.