Een koninklijk huwelijk is natuurlijk een wereldwijd mediaspektakel. Achteraf gaat het dan meestal over dé kus of dé ring. Maar bij Harry en Meghan had iedereen het over de inmiddels beroemde speech van Amerikaanse bisschop Michael Curry. Wat kun je als storyteller leren van deze speech? En hoe kan jij jouw bruiloft speech schrijven? Wij analyseerden de preek en zetten 10 lessen voor je op een rij.
1. Leen autoriteit
Vraag jezelf voordat je begint met het schrijven van je script eens af waarom jouw publiek zou vinden dat jij -als brenger van de boodschap- over een onderwerp recht van spreken hebt. Bisschop Michael Curry stond wat dat betreft al 1-0 achter, want hij was in Engeland geen grote bekendheid. In het onderstaande fragment zie je hem dit slim oplossen door autoriteit te lenen van Dr. Martin Luther King. De titel van de Curry’s speech is ontleend aan die van Dr. King, ‘Love is the only way’ uit 1957. Een webvideo waarin je meelift op het succes van een BN’er of een wetenschapper is ook een voorbeeld van geleende autoriteit. Niet om een BN’er nu in hetzelfde rijtje als Dr. King te plaatsen… maar, you got the point :-).
Bron: BBC
2. Volg Aristoteles
Als doorgewinterde spreker volgt bisschop Curry uiteraard de wetten van een goed geschreven speech. Hij heeft een pakkende titel en een krachtige kernboodschap. En ondertussen betrekt hij het publiek bij zijn verhaal en gebruikt hij humor om sympathie te winnen. Hij houdt rekening met een logische opbouw van begin, midden naar een fraaie finale. En daar komen ook de Grieken tevoorschijn, met het ethos, pathos en logos, zoals we dat kennen. Ethos gaat over de autoriteit van de spreker, pathos draait om het verbinden van je betoog met de emoties die leven bij je publiek. En logos gaat over de argumenten van je verhaal. Daar komen we in een later blog nog eens op terug.
3. De kracht van herhaling
Love, love, love. Is er wel genoeg liefde in de wereld? Moeten we niet wat liever voor elkaar zijn? Liefde, dat is wat ons allemaal gaat helpen. Natuurlijk weten we allemaal dat je een boodschap moet blijven herhalen om iemand te overtuigen. Maar hoe vaak kwam het woord ‘love’ in de huwelijksspeech voor? Nou, ik heb ze geteld. Maar liefst vier keer per minuut. Dat is 58 in totaal. Als dat niet de kracht van herhaling is…
4. Wees dynamisch
Bisschop Curry was dan niet zo bekend voor de meesten van ons, hij heeft wel een enorm gevoel voor dynamiek en drama. Hij gebruikt zijn stem en lichaamstaal optimaal. Hard praten, zacht, hoog, laag, mompelend, fluisterend, vleiend, schreeuwend… Daarnaast zet hij stiltes, mimiek en armbewegingen in om zijn woorden kracht bij te zetten. Kortom, als een geboren spreker haalt hij alles uit de kast om z’n publiek te blijven boeien. Met alle respect; je zou bijna zeggen dat hij daarmee een karikatuur van zichzelf neerzet. Dat zie je ook vaak in explainers video’s: door een voice-over uitbundig te laten inspreken, houd je net als Curry gemakkelijker de aandacht van de kijker vast.
5. Betrek het publiek
Hoe goed je ook kan vertellen, uiteindelijk ben je een monoloog aan het opvoeren. Goeie vertellers brengen die zo alsof het een dialoog is. Nadat bisschop Curry heeft afgetrapt met zijn Dr. King quote, vraagt hij je wanneer je voor het eerst verliefd was. Daarmee roept hij natuurlijk warme gevoelens op, maar belangrijker nog, hij zorgt dat iedereen in de juiste sfeer komt voor de rest van zijn verhaal. Hij betrekt je in zijn verhaal door vragen te stellen. In de stiltes die hij laat vallen kunnen mensen in hun hoofd antwoord geven op de vragen die ze gesteld worden. Dus ben je lang aan het woord? Haal de toehoorder er weer bij door bijvoorbeeld een vraag te stellen. Of zoals Curry deed, echt briljant: in het onderstaande fragment zie je hoe hij zijn vurige betoog ineens droog onderbreekt met ‘euh, o ja, we gotta get you married’. Beste luisteraar, bent u daar nog?
Bron: BBC
6. Verdiep
Goed. De kern van Curry’s verhaal is dus de kracht van liefde. Om die boodschap verder te onderbouwen, wordt het tijd om de stelling nog wat uit te diepen. Curry noemt God en de bijbel (om er nog maar een paar autoriteiten bij te halen), om nog ‘s extra te bewijzen waarom liefde zo krachtig is. Liefde is helend, bevrijdend en sturend in ons leven. Waar echte liefde is, is God. Heel wat voorbeelden dus, die zijn stelling kracht bijbrengen. Bedenk je bij een volgende schrijfklus: hoe kan ik dit verhaal verdere verdieping meegeven?
7. Toon dimensies
Bisschop Curry geeft gas. Hij slaat ons om de oren met al die mooie dimensies van liefde. De liefde die zijn publiek vandaag heeft samengebracht. De liefde als beweging. De liefde die zelfs in de zwaarste tijden zoals die van de slavernij zijn kracht niet verloor. De liefde die zo groot en sterk is dat zij de wereld kan veranderen. En tegelijkertijd zo klein, dat elk van ons het in zich heeft, wie je ook bent. Door deze voorbeelden groeit het belang van liefde als kern van het betoog. En zo kun je eigenlijk rond elk onderwerp wel associaties vinden die je verhaal groots en meeslepend maken. En dus belangrijk genoeg om te blijven luisteren.
8. Geef je visie
Na 10 minuten speech heb je het eigenlijk wel door… het gaat niet meer om Harry en Meghan of om die 600 genodigden in de kapel (die niet wisten wat hun overkwam). Curry heeft het over een visie. Een visie op een toekomstige mooiere wereld waarin ‘love the way’ is. Door deze zin telkens te herhalen, oftewel te stapelen, blijft zijn boodschap goed hangen. Direct daarna benoemt hij het gevolg van de weg van de liefde, door termen als onzelfzuchtigheid, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid te noemen. In feite een belofte, zoals jij die waarschijnlijk ook gebruikt als je een script schrijft. En Curry zou Curry niet zijn als zijn belofte niet zou eindigen met de hemel op aarde. Een veelgehoord verhaal misschien, maar wel eentje die iedereen gelijk begrijpt. Of anders gezegd, liever een cliché gebruiken dat werkt, dan iets wat niet werkt. Helemaal in spreektaal: zorg dat je iets vertelt op een manier waarop het blijft hangen.
9. Gebruik metaforen
14 minuten speech… Curry had natuurlijk ook gewoon in één zin kunnen zeggen dat we allemaal wat liever voor elkaar moeten zijn. Maar dan had niemand het nu over zijn speech gehad en was de YouTube counter allang gestopt met tellen. In een explainer video van 60 seconden werkt het net zo. Vraag jezelf af wat je kunt gebruiken om je boodschap kracht bij te zetten. Een metafoor bijvoorbeeld. Dus heeft Curry het over de ontdekking van vuur. We konden ineens koken, verwarmen, ijzer smeden, en auto’s en vliegtuigen laten bewegen. Van de energie van vuur schakelt hij dan weer terug naar de energie van liefde. Om vervolgens deze universele kracht weer te projecteren op Harry en Meghan, want daarmee was het uiteindelijk allemaal begonnen.
Bron: BBC
10. Enthousiasmeer
Wat een energie en wat een vuur legde bisshop Curry in zijn speech. En dat is misschien wel de lijm die elk goed verhaal z’n kracht geeft. Je kan de 9 bovenstaande punten toepassen, maar als je die niet met enthousiasme brengt, zakt het verhaal als een plumpudding in elkaar. Bisschop Curry is zo enthousiast over zijn boodschap dat je als luisteraar niet anders kan dan met hem meegaan. Ook al geloof je niet in god en ben je de grootste atheïst die hier op de wereld rondloopt… Curry had miljoenen kijkers een kwartier lang aan zijn lippen hangen. De belangrijkste les die we hier uit kunnen halen, is dat je met een gepassioneerde vertelstijl zelfs verhalen over een nieuw soort tandartsboor, de laatste belastingregels of een pak sojamelk spannend over de bühne kan brengen.
Wil je meer leren over het schrijven van scripts? Download ons e-book met 52 tips voor het schrijven van overtuigende voice-over scripts!
De volledige speech van bisschop Michael Curry kun je hieronder terugkijken:
Bron: BBC