De afgelopen jaren zie je het aantal bedrijfsvideo’s en explanimations enorm toenemen. Vaak worden dit soort scripts door niet-copywriters geschreven. Op zich niks mis mee. Zolang je maar rekening houdt met een aantal basisregels. In dit blog zetten we 11 handige tips en trucks op een rij voor het schrijven van video scripts die je vleugels geven.
1. Wees lui
Een beetje scriptschrijver heeft moeite met deadlines. Vaak lastig voor zijn omgeving, maar voor het vertellen van een goed verhaal is het goud. Want hoe langer je het schrijven voor je uitschuift, hoe beter het verhaal in je hoofd zal rijpen. Het moment waarop je dan eindelijk gaat zitten om de voice-over tekst te schrijven, hoef je niet meer na te denken over wat je wilt opschrijven. En met de hete adem van de deadline in je nek, schrijf je het sneller op en stap je minder snel in de val van moeilijkdoenerij (zie volgende punt).
2. Waak voor een writer’s block
Laten we er niet omheen draaien. Schrijven kan soms behoorlijk %$^ zijn. Ploeteren in Arial corps 11. Aan de andere kant hebben we het hier over een script van hooguit anderhalve minuut aan lengte. Schrijf eerst puntsgewijs op wat je wilt vertellen. Doe niet moeilijk en ram dit in 3 minuten op je scherm. Stijl en volgorde zijn niet belangrijk. Taalgebruik ook niet. Een kladje is voldoende. Vervolgens ga je schuiven met de zinnen en zet je alles in de juiste volgorde. Dit wordt het verhaal dat je wilt gaan vertellen. Pas nu kan je echt beginnen met schrijven. Maar we hebben nog meer tips voor het voorkomen van een writer’s block.
3. Houd het kort
Een explainer video van anderhalf minuut is lang genoeg. Langere scripts die wij ontvangen, bevatten vaak teveel informatie. Kort en bondig dus. Daar gaat het om.
4. Vergeet de AKO literatuurprijs
Een schrijver die schrijft, een prater die… juist. Vergeet Mulisch, denk als Smeets. Wat je ook mag vinden van Mart Smeets, hij kan zelfs een wedstrijd palingvissen nog zo aankondigen dat je toch even wilt kijken. En feitelijk verschilt zijn manier van wedstrijden aankondigen niet veel met het maken een explainer video script. Schets om te beginnen een probleem dat de nieuwsgierigheid opwekt. Dit kan je vergelijken met een cadeautje dat nog in de verpakking zit. En Mart zou dit cadeautje vervolgens heel langzaam, laag voor laag voor je uitpakken. Maar als je wel voor een prijs wilt gaan, vind je meer tips in ons e-book voor een krachtige filmfestival inzending.
5. Vertel een verhaal
In de meeste explainer video’s wordt een probleem aangekaart. En logischerwijze komt daarna de oplossing. Dit kan je op een droge manier vertellen, maar als je het verpakt in een verhaal dan creëer je de kans dat de kijker er in meegezogen wordt. “Dit is Bart. Bart komt elke dag te laat op zijn werk. Daar is zijn baas niet zo blij mee. Maar sinds Bart het espresso infuus heeft, die via bluetooth verbonden is met zijn wekker, rolt hij elke dag klokslag negen uur stuiterend z’n werk binnen.” Daarna zal de luisteraar nog willen weten hoe het werkt en waar hij het apparaat kan kopen.
6. Wees kort van stof
De aandacht pakken van je luisteraar is 1, maar die vasthouden is nog veel moelijker. Je kunt het vergelijken met iemand die je wilt versieren in de kroeg. Je zult dus kort en bondig moeten zijn. Een goede voice-over tekst telt 8 woorden per zin. Stop je meer dan 8 woorden in een voice-over tekst dan loop je de kans dat je luisteraar aan het einde van de zin niet meer weet wat je aan het begin aan het vertellen was en afhaakt. Hak lange zinnen desnoods op in drie korte zinnen die opgeteld net iets meer woorden bevatten.
7. Waak voor cliches
Je kent ze ongetwijfeld; van die verkopers waar je op een gegeven moment doorheen kan prikken. Ze kennen een paar trucs en blijven die maar herhalen. Wat je veel in explainer video’s hoort zijn opsommingen. ‘Als financieel dienstverlener zijn wij gespecialiseerd in bla, bla en bla. Om dit te bereiken doen we bla, bla en bla. Daarin voorzien wij vooral in bla, bla en bla.’ Gaap… Ooit in real-life iemand zo horen praten? Nou dan. Vertel het gewoon zoals je het in het echt ook zou vertellen.
8. En, bekt het?
Het wordt voice-overs soms best lastig gemaakt. Een voorbeeld: “In onze webshop die trouwens geheel vernieuwd is, bestel je 24/7 realtime je producten of beheer je je producten en diensten waar en wanneer jij dit maar wilt door in ons klantenportaal in te loggen met je eigen emailadres en unieke wachtwoord voorzien van minstens vier cijfers een hoofdletter en een leesteken.” Lach maar. Deze tekst lag dus ooit zo voor mijn neus. Lees het voor de grap eens hardop op. Kansloos.
9. K.I.S.S.
Een van onze Amerikaanse voice-overs merkte laatst op dat wij Nederlanders zulke goeie scripts schrijven. Bij haar in de VS zijn explainer video scripts vaak zo wollig, vertelde ze. Interessant, maar hoe komt dat? Onze summiere Engelse woordenschat maakt het dat wij met heel gemakkelijk te begrijpen woorden komen en met zo min mogelijk woorden een verhaal vertellen. Keep it simple and stupid dus.
10. Do try outs.
Als je de voice-over tekst klaar hebt, is het tijd voor de review. De beste manier om te checken of je goed zit, is door de tekst hardop te lezen. Gebruik je collega’s als klankbord. Stel daarna vragen. Kan je mij in 2 zinnen vertellen wat ik je wilde vertellen? Waren er punten in de tekst waar je mij even kwijtraakte? Had je tijdens het luisteren vragen die ik niet beantwoord heb? Vond je het interessant genoeg? Laat het script hierna nog een paar uur liggen en zet daarna met een frisse blik de puntjes op de i. Succes!
11. Oh wacht, voor ik het vergeet, gebruik tussenwerpels.
De beste voice-overs in explainer video’s klinken naturel. Soms krijg je bijna het gevoel dat ze voor het bedrijf zelf werken. Dus euh, ze, ze… gebruiken tussenwerpels waardoor het bijna lijkt alsof ze het verhaal ter plekke bedenken. Als je script klaar is, schuif er dan nog een paar van dit soort woorden in. Let wel, alleen de echt goede voice-overs kunnen dit geloofwaardig brengen.
Tot slot nog een paar goeie voorbeelden van Explainer Video’s.
Reading & Writing Foundation
(producent in60seconds)
Dit script zorgt ervoor dat je je persoonlijk aangesproken voelt.
Forenzo
(producent Redrum)
Veel explainer video’s lijken op elkaar. Deze video gaat een stap verder.
Voicebooking.com
Verkoop je een product dat gebruikt kan worden als onderdeel van je video? Use it.
Pling Messenger
Pas op met wat je allemaal wilt vertellen. Zelfs 1 minuut 30 kan langdradig overkomen.
Panorama9 IT Man
Aan de andere kant, als je video maar leuk genoeg is, maakt lengte niet uit.
Google Loon
De keuze van de voice-over kan de basis zijn van hoe je de explainer video schrijft.
Cloo
Voor elk probleem een goed verhaal 😉
Klaar om je script te verbeteren? Lees er meer over in onze whitepaper met tips over het schrijven van boeiende voice-over scripts. Download het hier.
Vragen?
Heb je naar aanleiding van deze posting vragen? Bel of mail even met Jente Kater.